Hamburg en Bremen editie 2014

DSC00964 Lelystad naar Lemmer
 
Omdat we een leuke trip hadden gemaakt met Fred en Corrie in 2010, besloten we dit dunnetjes over te doen. Oospronkelijk zouden naast de Safety (bekend van andere trips) ook Wilfried en Tiny meegaan met hun Dehler 35. Wilfried had echter de pech om een ruggewervel te breken toen hij van een ladder viel. Gelukkig is hij weer mobiel na 6 weken rust op bed. Werken en zeilen op de boot moet echter nog wachten dit jaar.
 
Dus op 20 juni vertrokken we naar Lemmer. De bedoeling eerder was via Makkum en Franeker. Op het laatste moment wijzigden we de route omdat er nog van alles op het laatst moest gebeuren. Oorzaak; wisseling van het waterglijlager vlak voor de schroef en aanpassing van de schroefspoed. Dat gaf meteen gewenningsproblemen bij het wegvaren. Door de gewijzigde spoed reageerde de boot trager en bij de heersende wind van 5 bft gaf dat een aantal botsingen met de meerpalen, gelukkig zonder fysieke schade, alleen een deuk in het ego van de kapitein.
 
De Safety was een half uur eerder dan wij in Lemmer na vertrek uit Enkhuizen. Ondanks de gunstige wind moesten zij toch een stuk motoren omdat ze een paar scheuren in hun fok hadden opgelopen. De middag besteedden zij om te onderhandelen met de zeilmaker voor de reparatie en een andere fok die een klant nog niet had betaald. Volgens de bewering van de verkoper gaan ze als een speer met die nieuwe fok. Steven en Ully genieten al bij voorbaat omdat ze denken dat ze ons nu wel aan de wind voorbij kunnen lopen. We shall see.
 
Lemmer naar LeeuwardenDSC00965
 
Vertrek om 10.00u maar het duurde een uur voor de sluis alle boten had geholpen. Onderweg een omweg moeten maken via Akkrum omdat de Schouwbrug in reparatie was. Boten niet hoger dan 30 m en die minder staken dan 1,70 m konden deze omweg volgen. In dit geval goed dat Wilfried er niet bij was want hun boot steekt 1,95 m. Ik was er al attent op gemaakt door Els en Casper, dus een gewaarschuwde zeiler telt voor twee. In dit geval waren wij het allebei vergeten! Dus na dit oponthoud waren we om 17,45 u bij de Vrouwenpoort in Leeuwarden waaar we genoeglijk naast elkar konden liggen en gebruik maken van het opklapbare opstapje dat Ully bij Bol.com had gekocht.
 
Leeuwarden naar Lauwersoog
 
Om 9.00 u gaat de eerste brug open in Leeuwarden, dus we lagen om 8.58 achter een dikke dubbeldekker. Het werd zoals vanouds een leuke tocht langs al de rijke Friese boerderijen en vakantiehuizen. Als je het zo ziet boert Friesland goed. We kwamen zonder oponthoud in Lauwersoog aan, waar ik de nodige klusjes nog af te ronden had: onderwanten meer aanspannen, nieuwe reddignslijn monteren, diesel tanken, schutzeil aantrekken, plottter instellen  –een nieuwe B&G- , wijzigingen in het Westgat aanbrengen op de kaart en de route in de plotter wijzigen. De uitvaart bij het Westgat is nu verschoven naar het noorden. Natuurlijk daarna alle tegenstrjdige weerberichten tegen elkaaar afwegen.
 
DSC00987Jullie zullen het nog zonder zeilfoto’s moeten doen, daarom hierbij een foto van onze eerste kleinkindjes en een combifoto voor Irma nog voor haar verjaardag..
This entry was posted in 2014 Hamburg. Bookmark the permalink.

3 Responses to Hamburg en Bremen editie 2014

 1. Olav says:

  En hoe zit het nieue teak? Waar zijn de foto's pa? 😉

 2. Balinge, Iwan says:

  Wij genieten weer samen met jullie van jullie gezellige zeiltrips, dankzij de levendige beschrijving

  van Captain Andre!. Prachtige foto van een landschap in Friesland.

  Echt leuk knulletje, dat zoontje van Irma en Toby. Hij lijkt erg veel op Toby.

  Geniet van elke minuut van jullie kleinkinderen en uiteraard ook van de huidige trip.

  Edith en Iwan

 3. Joleroni says:

  Beste zeilvrienden,

  Ja hier zitten wij dan en jullie maar lekker varen, maar het uiteindelijk is het geen straf want Jos & Leni zijn weer Opa en Oma geworden van een mooie kleindochter "Maud"4100 gram en 53 cm lang. het is nu al een mooi meid en ja zoals jullie weten met Roy als vader en Linda als moeder zal het zeilen in de toekomst ook geen probleem worden. Foto's volgen natuurlijk. Ik begrijp trouwens dat de Seafty er alles aangelegen is om jullie te verslaan jammer dat ik dat niet van nabij kan mee maken, maar wij krijgen vast een herkansing. Al is het maar met jeu de bouls in ieder geval een mooi reis en goede wind gewenst geniet ze.

  Gr. Jos & Leni