Franeker

Logboek Nube Gris, 10 juli:

Na die eerste mooie zeildag moesten we tot 11 u de volgende dag wachten voor het vervolg. Er moest genoeg water bij de Boontjes staan voor de diepstekende jachten, en dat was na 14.00u. De wind hielp mee met ZW 1 a 2 bft. Dus na twee uur en een kwartier door de sluis Kornwerderzand en binnen ruim drie kwartier in Harlingen (hulp van de stroom en de wind nam toe tot 3, 4 bft). Je moet als klein bootje tussen die grote meezeilende jachten slim zijn, d.i. in de sluiskom zeilen omhoog en zorgen dat je ervandoor bent. Ze hebben ons pas bij Harlingen ingehaald :).

Na een vertraging bij de sluis van Harlingen, spoedden wij ons naar Franeker. Helaas te laat voor de anderen om het Planetarium te bezoeken, maar de Stadswandeling lukte nog. Ik had opgebeld dat we iets later kwamen. De stadsgidsen van Franeker zo’n  15 personen verzorgen dit voor groepen van minimaal 5 personen tegen een gering bedrag. Zeer de moeite waard en onze gidse Greet, was zo enthousiast dat het bijna twee uur duurde voordat we terug konden gaan naar de boot.  (Zij is een klein, intelligent en stoer vrouwke zouden ze in Belgie zeggen, die meer conditie had dat wij allen. Zie foto de kleinste tusssen ons). De oudste studentenherberg van Nederland gezien; “De Bogt fen Gune”, de professorhuizen, evenals de stinzen uit de middeleeuwen. Een paar feiten: Friesland is de enige provincie in Nederland dat 11 steden heeft. Franeker had ook de tweede universiteit van het land na Leiden.

Logboek Nube Gris 11 juli:

Een altijd leuke tocht door noord Friesland en bekende plekjes. Verschillende keren beschreven maar nieuw voor vier anderen. Onderweg probeerden de Blazing Moon en de Ignace de Dokkumer EE en de Dokkumer Nieuw Zijlen om te ploegen, maar gelukkig liep dit goed af (ze liepen vast in de drab).

Na ons vertrek om 8.30 u voeren we om 17.10 u de haven van Lauwersoog (Het Noordergat) binnen. Groen is vrije ligplaats en rood is niet vrij. Geen groen te vinden, dus wij namen allemaal een rode plek en dat ging goed. Zo zie je maar weer. Morgen vertrek naar Norderney. De weerberichten zijn niet denderend voor de daaropvolgende dagen maar we hopen dat het lagedruk gebied snel voorbij trekt. Tot nog toe hebben we het goed gehad.

This entry was posted in 2011 Denemarken. Bookmark the permalink.

2 Responses to Franeker