Lauwersoog naar Norderney/Borkum

Logboek van de Nube Gris 12-7-2011:

De weersverwachting was 3-4 bft uit het NO met na 18.00 u toename naar 5 a 6 bft. En een zonnige dag. Economische tijd om weg te varen was 10.00 u, dus we startten om 9.30 u om op tijd door de sluis te zijn. We hadden echter buiten de waard ( in dit geval de sluiswachter) gerekend, want die liet eerst een grote coaster door en gaf toen maar de andere kant voorrang voor de sluis. Maar geen nood, want een van ons gaf een demonstratie dwarsliggen in de sluis en dat verkortte het wachten, figuurlijk gesproken natuurlijk.

De wind buiten was al 4 bft en de stroom was voorlopig mee. Het Plaatgat is op dit moment onbevaarbaar, dus we moesten een omweg van twee uur maken door het Westgat. Buiten was het hakken tegen de wind en stroom in. Motorzeilend met de fok weggedraaid en het grootzeil zo strak mogelijk in om mee te helpen door de golven te trekken gaf toch nog een gemiddelde van 4,5 a 5 kn over de grond. De wind nam langzaam toe in kracht tot 6 bft. De golven begonnen hoger te worden en de wind kroop naar 7. Even later kreeg ik bevestiging van de kustwacht voor stormwaarschuwing van windkracht 7 of meer en NNO wind (after the fact 🙁 ).

Omdat we voor de vaarweg naar Borkum voeren, was het besluit makkelijk om Borkum als vluchthaven te gebruiken. Naar Norderney doorvaren was niet verstandig. Nog minstens 5 uur hakken tegen de wind in. Zoals ook bekend zijn noordelijke winden bij 6 of hoger geen winden om Norderney aan te doen en ik ben de laatste die dat advies gaat negeren. Dus met ruimere koers en 8,5 kn over de grond richting vissershaven. Daar hebben wij bij onze eerste tocht naar Helgoland in 2002 ook al gelegen. De faciliteiten waren nog steeds in dezelfde staat, maar niet getreurd, er was elektriciteit en de gelegenheden waren redelijk schoon.

Om 17.15 u lagen we vast na even zoeken naar een ligplaats. Er lagen al verscheidene andere jachten die ook verwaaid waren en het duurde ook even voordat iedereen vast lag.We praatten om 21.30 u na bij een gezellige borrel op de Joleroni. Onder de borrel nog een telefoontje ontvangen van de Par Bleu Deux die 14 uur hadden zitten hakken van Vlieland naar Lauwersoog. Ze waren helemaal gaar. Deze keer geen foto’s want we hadden alle aandacht nodig voor het varen.

This entry was posted in 2011 Denemarken. Bookmark the permalink.

2 Responses to Lauwersoog naar Norderney/Borkum

 1. slijpers says:

  Had ik toch gelijk met mijn advies om op Borkum te schuilen! Ik kan de haven nog goed herinneren, we lagen langs een stenen kade, achter elkaar en vertrokken al om 02.00 uur naar Helgoland. Dat was pas een mooie tocht, en van de mooiste die we ooit hebben gevaren.
  Wij hadden hier tot vanmorgen (vrijdag 25-07) ook vreselijk weer, al mijn tuinplanten zijn omgewaaid en er liggen dikke takken op straat. Afgezien van het minder mooie weer dat voor het weekend verwacht wordt, wordt het niets met zeilen want Steven gaat werken en blijf ik bij Walter. Hij krijgt volgende week een totaal onderzoek in het ziekenhuis nu blijkt, dat hij ook bloedarmoede heeft. Gaan ze kijken waar dat weer vandaan komt. Vanavond maak ik spinazie, daar zit ook ijzer in, heeft Popeye ons geleerd. Volgens het duitse weerbericht, dat we vanaf jullie vertrek dagelijks volgen, wordt het iets rustiger weer met in ieder geval betere wind. Groet, kus, Ully

 2. Iwan Balinge says:

  Hey mensen,
  Ik voelde met jullie mee, want ik werd al zeeziek bij het lezen van jouw verhaal.
  Als zeilers was dit natuurlijk een uitdagende trip voor jullie.
  Groeten,
  Juancho