Borkum naar Norderney 2

Logboek Nube Gris 16-7-2011:

Gisteren toch niet vertrokken. De wind was W 5 bft toenemend naar 6, zicht was goed. Maar de ggd was voor blijven, dus zijn we eruit gekipt zoals de amerikanen zeggen (chickened out :)). Daarnaast is de stelregel bij de tochten, dat er bij 6 bft of groter, niet uitgevaren wordt. Als je overvallen wordt door harde wind is het natuurlijk een andere zaak, maar we zoeken niet zelf de problemen op.

Daarom besloten om 5 uur zaterdagmorgen te vertrekken met wind Z 4/5 . Om het goed te maken hebben we maar een partijtje jeu de boules gespeeld. Bij de vrouwen won Leni van de Joleroni en bij de mannen Andre van de Nube Gris. De rest zat er echter dichtbij.

Nog even ter corrrectie: Wilfried heeft een mini-spoor systeem en de 30 cm die hij aanwees was de grootte van de locomotieven (niet lachen Henk!). Voor de extra nacht in de haven, bij een andere havenmeester moesten we plotseling slechts 14 euro betalen, maar weer geen reçu’tje.

Vertrek dus vanmorgen vroeg om 5 uur. De hele meute was op tijd wakker en met een windje 4, later toenemend naar max 5 stoven we met een gemiddelde van 6,5 kn over de grond naar Norderney. Prachtig zeilweer en dat maakte veel goed. Om 10 uur lagen we aan de kade dicht bij alle faciliteiten, en goedkoper dan in Borkum. Het weer blijft wisselvallig en verandert bij elke weersverwachting. Je kunt net zo goed gaan dobbelen. De weerkaarten ook even onleesbaar voor leken zoals wij, warmte en koudefronten tegen elkaar in, occlusie in een hogedruk gebied (hoe kan dat?) etc. Op de cursussen over reisplanning etc geven ze je de makkelijkste kaarten en je krijgt het idee dat je er flink wat vanaf weet. Maar als zelfs de Bracknell kaarten en de Wetterdienst kaarten over hetzelfde gebied met elkaar verschillen, dan weet je hoe ver het staat.

Rob kwam net binnen uit Lauwersoog, 9 uur over gedaan, maar wel op het verkeerde tijdstip weggegaan. Morgen gaan we zoals het er nu naar uitziet weer niet verder, het regent weer buiten en de wind huilt door de masten en geklepper van vallen die niet goed geborgd zijn. Dat wordt borrelen, lezen en sterke verhalen vertellen. Voor het thuisfront daarom een foto alsnog van de beste stuurlui aan wal en enige actiefoto’s van het jeu de boulen.

Tot slot nog bedankt voor alle reacties. Ger, als we allemaal zo’n bemanning hadden als jij dan viel er wat te zeggen voor doorhalen. Jammer dat we mekaar gemist hebben. Maar we vermaken ons tot nog toe nog best en hebben goede hoop nog Kopenhagen te bereiken. Al is het rondje Sjelland al van de kaart verdwenen.

This entry was posted in 2011 Denemarken. Bookmark the permalink.

3 Responses to Borkum naar Norderney 2