Gedser naar Heiligenhaven

Ik loop behoorlijk achter met mijn blog. Merendeels wegens slechte wifi omstandigheden. Meestal is het te duur, wat ze durven vragen: bv 10 euro per uur of 12,50 voor de hele dag. Terwijl het in sommige havens gratis verkrijgbaar is. In Cuxhaven was de service buiten dienst volgens de havenmeester. Dus ik zit nu eindelijk voor 1,50 per 2 u in Norderney achter de comp.

Logboek van Nube Gris 30-07-2011:

Gedser naar Heiligenhaven:

De weersverwachting was NW 2-3 bft, later 4 dus het beloofde weer een lekkere zeildag te worden. De Blazing Moon kwam even vast te zitten buiten de boeienlijn en prompt ook de Par Bleu Deux. Gelukkig konden ze op eigen kracht weer los komen. We vertrokken om 8.00 u, langzamerhand een vast tijdstip als er niet met stromingen en getij rekening gehouden moet worden. We hezen de zeilen en gingen lekker achterover leunen om te genieten.

Een paar uurtjes hierna leek de wind te gaan liggen, maar ik zag in de verte (!) de Joleroni flapperen met zijn zeil en dacht dat ze in problemen waren. Maar even later was het de beurt van de Ignace. A bon entendeur demi mot suffit; ofwel a buen entendor, pocas palabras, maw er was harde wind op komst. Dus voor die er was had de Nube Gris al een reef in het grootzeil gelegd. En ja hoor, het begon te blazen en de wind kromp naar een schijnbare hoek van 25 graden. Ideaal windje voor motorzeilen bij de Nube.

De Ignace probeerde dapper door te zeilen maar verloor veel hoogte. De PBDeux had zijn trim goed voor elkaar en was aan de horizon verdwenen. Op mijn advies ging de Blazing Moon ook motorzeilen. Na nog zo’n vier uur varen was de Nube Gris in de haven en had nog net zijn dek gespoeld toen de Joleroni een kwartier later binnen kwam 🙂 :). De windsterkte verhalen liepen uiteen van 28, 30 tot zelfs 35 knopen. Blijkbaar heb ik demping op mijn meter want de Nube liep perfect met slechts een reef en een maximale stoot van 28 kn. Het was overigens  de hele dag zonnig.

’s Middags gaf de Par Bleu Deux nog een afscheidsborrel. Ze zouden wachten op vrienden die nog op de Kieler kanaal waren en verder mee gaan. De vlootvoogd werd verwend met een Chivas Regal pakketje voor zijn goede zorgen, en we zullen er dan ook bij elke toost aan hun denken.

This entry was posted in 2011 Denemarken. Bookmark the permalink.

One Response to Gedser naar Heiligenhaven