Heiligenhaven naar Rendsburg/Cuxhaven

Logboek Nube Gris 31-07-2011:

Mijn enthousiasme over de Ugrib is een beetje getemperd. De windveren kloppen over het algemeen voor een groot gebied, maar als je veel kust invloeden hebt wijkt het behoorlijk af. In Fehmarn hadden ze al anderhalve dag 5 en 6 kn gemeten en Ugrib gaf doodleuk 2 a 3 bft aan. Ook vandaag was de verwachting NW a N 2 a 3, maar we kregen de hele weg een W 3 a 4, dus tegen, op weg naar het kanaal. Gelukkig was de golfhoogte niet groot en konden we motoren en zo nu en dan met de fok erbij, toch voortgang maken.

Bij het kanaal viel de wind weg en brak de zon door. Na weer een uur wachten konden we eindelijk door de sluis en was het nog twee en een half uur naar Rendsburg. In totaal 11 uur over gedaan. Dus we waren bekaf en het geplande eten bij het restaurant liet iedereen maar schieten.

Logboek van Nube Gris 01-08-2011:

Rendsburg naar Cuxhaven

Om iedereen een vroeg opstaan te besparen was het besloten om meteen door de sluis te gaan en door te varen naar Cuxhaven. Ditmaal om 8.30 u vertrek omdat de dieselpomp bijgevuld moest worden en er niet meteen getankt kon worden. Dat moest verder op bij het kanaal gebeuren. Het blijft een leuk kanaal om op te varen en er valt wel altijd wat te beleven. Op weg moesten we ditmaal even wachten voor drie rode lichten. Van twee kanten kwamen er grote boten aan en dan wordt de vaarweg wel smal. Die boten zuigen zo het water weg door hun volume en als kleintjes moet je dan oppassen. Ze kiezen de van hogerhand de passeerplekken wel uit, zodat de jachten bij de bolders kunnen wachten.

Bij de Nube hebben ze een nieuw methode toegepast om getrokken te worden; in de zuiging van een grote boot aanhaken (wel veilige afstand bewaren) en dan een half knoop extra getrokken worden.

Om 15.15 waren we door de sluis en lagen om 18.00 u weer afgemeerd in Cuxhaven. Geen bijzonderheden verder en iederen ging vroeg naar bed want de volgende morgen moesten we om 7 uur vertrekken naar Helgoland.

This entry was posted in 2011 Denemarken. Bookmark the permalink.

Comments are closed.