Cuxhaven naar Helgoland/Norderney

Logboek van Nube Gris 02-08-2011;

Vertrek 7.00 u. Wind verwachting omlopend 2 sterkte. Dus dat betekent motoren de hele weg. Onze planning was in vijf uur naar Helgoland te varen. Dat kwam naar verwachting uit en om 12.08 u lagen we in Helgoland. Even was er paniek toen we de Joleroni een boei aan de verkeerde kant zagen nemen en gelijk dachten dat hij de verkeerde haven binnen ging. Ze zaten echter goed en dan nemen we de opmerkingen daarna met een een glimlach aan. Je kunt beter op tijd waarschuwen.

In de haven maakten de nieuwelingen meteen kennis met het verhalen van de boten, maar even later was het tijd voor wandelingen en goedkoop tanken en alcoholische dranken kopen. Volgens de regels voor eigen gebruik. ’s Middags was het lekker genieten onder een tentzeil en gingen de mensen op hun achterdekjes kijken naar de anderen hoe die ook weer zaten te genieten. Zo kun je best lol hebben. Maar dit was dolce far niente. Luisteren naar het gekabbel van het water om de boot, een puzzeltje maken, nog een paar bierworstjes en knabbel en babbel spul eten etc. Morgen hoeven we pas om 12 uur weg, dus wie een wandeling over het eiland wilde maken kon op zijn gemak de tijd bepalen.

Helgoland naar Norderney:

Logboek van de Nube Gris 03-08-2011:

Schatting, 7 a 8 uur varen afhankelijk van de snelheid door het water. De windverwachting was SE – E 4 a 5 bft maar afnemend. Dat kwam ook uit. Bij het begin echter moest de Nube Gris een rif steken, want de golven waren hoog en zaten dwars op het schip. Met de halve wind van 5 bft raakten we bijna het water. Zeer ongemakkelijk varen, dit als gevolg natuurlijk dat de grote boten snel wegliepen (voeren in dit geval).

De zon kwam maar niet door al werd het lichter in het westen. De wind bleef echter afnemen en ondanks verwoede pogingen van de Joleroni meer snelheid te maken met een spinnaker, moesten zij uiteindelijk ook aan het ijzeren paard. Om 19.30 u voeren we de bomvolle haven van Norderney binnen. We gingen zes dik aan een hoge steiger liggen, waar Carla met moeite via de hoge trap aan wal kon komen. Gelukkig was de havenmeester er nog en konden we ook douchekaarten etc krijgen. Even later moesten we van hem verkassen want het lag te gevaarlijk voor andere boten, al werd er geen wind verwacht die avond.

Ditmaal geen tijd gehad om foto’s in te sluiten. Morgen weer met tegenwind volgens de voorspelling naar Lauwersoog. Dat wordt een late aankomst en in de buitenhaven slapen. Maar we zijn dan weer in het land en gwoon bereikbaar.

This entry was posted in 2011 Denemarken. Bookmark the permalink.

2 Responses to Cuxhaven naar Helgoland/Norderney

 1. slijpers says:

  Beste wereldzeilers, ook wij zijn weer in het land, na 4 dagen Wenen. 4 dagen ergeren over de puurste bureaucratie die je je kunt voorstellen. Nog een formulier á …euro, nog een keer naar de notaris om een machtiging, je word er niet goed van. En openlijk boos worden helpt niet, dan verdwijn je onderaan de stapel en duurt het nog veel langer. In ieder geval hebben we alles gedaan om het huis van moeder te (laten) ontruimen. De laatste dagen was het vooral afscheid nemen van de woning die 51 jaar lang mijn ouderlijk huis was. Laatste avond, laatste nacht, laatste keer douchen, er kwam geen einde aan het “laatste”. En toen de deur achter ons dicht, een laatste blik naar het raam waar moeder altijd stond en zwaaide als ik weer eens vertrok.
  En jullie zijn dus nu op de terugreis. De buitenhaven van Lauwersoog, weten jullie nog dat wij op de terugreis van Helgoland daar ook moesten overnachten? Toen was Walter er ook bij en Andre speelde zó mooi op de gitaar. En de hapjes en drankjes waren lekker, jeetje, dat is al lang geleden. Hoe dan ook, ik hoop dat iedereen veilig in zijn thuishaven aankomt en weer kan wennen aan de dagelijkse sleur van landratten. Veel liefs, Ully

 2. Henk en Ineke says:

  Hallo Andre en Carla,
  Ja dat heeft even geduurd dat we bericht van jullie ontvingen, in de laatste uitgave van Carand die wij ontvangen hadden hebben wij jou nog hartelijk gefeliciteerd met jouw verjaardag, hebben jullie er nog een “happy day”van gemaakt? Jullie zijn dus weer op de terugreis, dan zijn jullie op tijd terug om met ons die tocht op de Biesbosch te maken. Roelof is op vakantie in Arnemuiden aan het Veerse meer en nou heeft hij een soort Valkje gekocht en is daar nu lekker mee aan het zeilen. Je ziet de appel valt niet ver van de boom. Nou we hopen jullie weer snel te ontmoeten, doe de andere leden van het flotielje de hartelijke groeten van ons.
  Hugs and kisses
  Henk en Ineke