Lelystad naar Makkum, Leeuwarden en Lauwersoog.

Late beschrijvingen, maar wifi is niet overal te krijgen en ik weiger 10 euro of iets dergelijks te betalen voor een paar uur wifi gebruik. Maar hier in Laboe in Kiel, waar we vandaag 24 juli liggen, eindelijk wifi zoals het hoort, gratis. Ik post nu een aantal logboek artikelen in een serie als jullie die nog allemaal willen lezen: Een paar foto’s erbij, dat maakt het iets leesbaarder dan alleen droge kost;

Logboek Nube Gris 14 juli, Lelystad naar Makkum;

Vroeg opgestaan (dat zijn we gewend, Carla iets minder) en ontbeten met de laatste restjes brood en beleg. Alles is al op de boot. Daarna snel de bus gepakt naar Batavia haven. Het regende (miezerde) maar de stemming was opperbest. Ik heb zo het gevoel dat Odin ons dit jaar goed gezind is. De wind verwachting was W 3 a 4 bft en in de middag kans op een zonnetje. We vertrokken om 8.45 u uit de Houtribhaven. Het was net droog geworden en met het westenwindje was het een soepel begin.

Droog bleef het niet lang. In het westen hing een heel donkere lucht. De wind nam toe tot kracht 7 en we gingen verder  met twee reven in het grootzeil. Later vernam ik dat er een waarschuwing was geweest die morgen voor storm onder de lijn Enkhuizen- Sneek. Niet naar vers weerbericht geluisterd en de marifoon niet aan. Dus weer een lesje geleerd.

Daarna knapte het weer op en kwam de zon er zelfs bij. De wind zakte weg en het ijzeren paard begon mee te helpen. Plotseling zakte de motor weer in toeren en ik zag al visioenen van vuile filters. Gelukkig na een aantal keren in de achteruit en vooruit pikte hij weer op.

In Makkum onder een stralende zon even gewandeld, een nieuwe zeiljack voor Carla gekocht en met de anderen een openingsdiner  gehad in het restaurant. Steven van de Safety was er ook bij en zal in Leeuwarden afstappen en ons weer in Kopenhagen ontmoeten.

Logboek Nube Gris 15 juli, Makkum naar Leeuwarden:

Om 7.00 u vertrokken naar de Kornwerderzand sluis, die al open stond voor ons. Met de keerfok werden we al snel door de grotere boten achtergelaten (konden zij ook eens voorop zeilen :). Rond 9.00u door de Tjerk Hidde sluis bij Harlingen, tenminste de anderen. Omdat ze tijd nodig hadden om vast te leggen, mochten we er niet meer bij. Na een kwartier wachten waren wij eindelijk aan de beurt.

Onderweg naar Leeuwarden weer kuren met de motor. Om niet te lang hierover door te gaan: de tank in Leeuwarden weer schooongemaakt en nieuwe grof filter erin gezet. Maar nu ook de vlotter opengemaakt (ervaring van de Joleroni met hetzelfde euvel) en ja hoor, dikke plakken drab die je niet direct in de tank ziet. (Zie verder een paar foto’s). Kijk  vooral naar de belangstellende stuurlui op de kade. Ter hunner verontschuldiging; er paste alleen mijn persoon in de bakskist, dus veel hulp behalve goede raadgevingen konden ze niet leveren. Hun toejuichingen nam ik dus wel ter harte.  Tank weer gevuld via een nylonkous van Leny, Die loopt nu twee op een :).

 

Logboek Nube Gris 16 juli, Leeuwarden naar Lauwersoog:

Na een rustig en zonnige dag in de Prinsentuin, twee aan twee gelegen (boten :), ’s morgens om elf uur vertrokken naar Lauwersoog. Een altijd leuke gezellige tocht (al is het op de motor), met veel gemanoeuvreer voor Burdaard, voor de wind en stroom, in de nauwe vaargeul. Een schipper in een huur motorboot, en twee dames aan boord, kwam nog voorbijdrijven en riep: help aub en ramde even verder een bootje langs de kade. Gelukkig liep alles nog goed af.

Daarna de weg vervolgd naar Lauwersoog. Daar werden we op het Lauwersmeer nog even flink natgesproeid door een zware bui. Plaatsen had ik al gereserveerd bij de havenmeester en na enige rondjes gedraaid te hebben om bij windkracht 7 dwars, aan hoger wal vast te leggen, zat iedereen even later gezellig aan een bakje gratis koffie van de haven. Het weer ziet er goed uit voor de rak naar Norderney.

This entry was posted in 2012 Denemarken/Zweden. Bookmark the permalink.

3 Responses to Lelystad naar Makkum, Leeuwarden en Lauwersoog.