Lauwersoog naar Norderney en Helgoland

Logboek Nube Gris 17 juli, Lauwersoog naar Norderney;

Vertrek 10.30 u. De sluis stond weer open voor ons en na even wachten voor een grote boot konden we een uurtje later beginnen aan de omweg via het Westgat. Het Plaatgat boven Schiermonnikoog was nog steeds niet bevaarbaar.Twee uur kruisen tegen de wind met het zeil erbij om daarna oostwaarts, voor de wind, naar Norderney te koersen.

Zonnig weer en de boot surfde lekker op de golven. Zelfs met de bulletalie was het oppassen op de hoge golven. Voor een dingyzeiler natuurlijk het summum van surfen. Tot een uur of drie vier, ging het allemaal goed, maar door de bewegingen van links naar rechts, werd Carla erg misselijk. Ze had helemaal niet meer aan de zeeziekte pillen gedacht en moest dit letterlijk en figuurlijk bezuren.

De wind nam verder toe en we waren de Safety kwijt. Die gaf geen antwoord meer op de marifoon. De Ignace zag ik een paar klapgijpen maken. Later bleek zijn nieuwe bulletalie kapot geslagen, en zijn stuurstang gebogen. Gelukkig geen persoonlijke schade. Het waaide ondertussen hard en we reefden het grootzeil en gingen op de fok  verder. De wind zakte gelukkig weg na een uur en we konden op de motor en fok de Sluchter door vlak voor Norderney. De Joleroni had al voor ligplaatsen gezorgd (waar normaal twee keer zo grote boten in liggen), dus we konden oefenen voor hat afmeren met lange lijnen. Carla was na een lekkere douche weer opgeknapt. Had niet veel eetlust en we gingen dan ook vroeg slapen.

Logboek Nube Gris 18 juli, Norderney;

Heerlijk uitgerust opgestaan om 8.30 u! Ontbeten en de achtertent opgezet. De wind stond op de kont en we zaten ruim en droog. Een hinderlijke lekkage opgespoord, het bleek de toiletkraan, en een storing in de accu-lader opgelost. Het bleef de hele dag hard waaien met veel regen. Toch nog even twee schepen geholpen met afmeren. Ze waren  overvallen door het weer onderweg. Waarschijnlijk schippers die niet goed naar het weerbericht geluisterd hadden :). We plakken er nog twee dagen bij want er komt alleen maar zwaar weer en buien aan. Zaterdag en zondag zijn de verwachtingen goed voor de verdere tocht.

De 19de werden we om 4 uur ’s morgens nog overvallen door een zware onweersbui met bliksem en donderslagen om de boot en het hagelde met zware windstoten. Carla werd katterig door het geschommel van de boot maar met een cinnirazine pilletje tegen de zeeziekte en een kopje kippenbouillon knapte zij weer op. Tijdens een wandeling langs het strand, waar we voortgeblazen en gezandstraald werden door de wind, zagen we een aantal windsurfers nog bezig met hoge sprongen in de golven. Je moet maar durven. Na die wandeling via de stad terug en we lagen om 21.30 u al in bed.

De 20ste luierden we nog een dag. Tenslotte is het vakantie. De wind was afgenomen en de boot lag eens gewoon stil. Er was nog veel bewolking en in de buien kon het nog flink te keer gaan. We gingen echter niet weg want er stond ook nog een zware zeegang.  Zaterdag en zondag nog steeds goede vooruitzichten.

Logboek Nube Gris 21 juli, Norderney naar Helgoland;

Vertrek om 8.15 u Een snelle tocht met goed zonnig weer. De mooie dagen breken aan. Ik zat zo met plezier te surfen op de hoge golven dat ik laat opmerkte naar de verkeerde boei te zeilen. Ik vond al dat de anderen veel te hoog zeilden. Gelijk lagen we een paar mijl achter. Bij de Weser 2 boei had ik de Safety al bijna ingehaald, maar dat lukte tot in Helgoland niet meer. Ondertusssen was de Joleroni al een uur klaar met afspuiten en schoonmaken van de boot, gevolgd een twintig minuten later door de Ignace. Het was voor Carla en Tiny weer geen prettige tocht omdat er nog een hoge deining zat van de stormen van de vorige dagen. Vooral in de rak van Weser 2 naar Helgoland. Die hoge golven zijwaarts zijn als je niet beter weet indrukwekkend maar juist mooi om tegenop te klimmen en weer af te glijden. Jammer genoeg geen foto's want mijn maatje was meer aan het overleven

This entry was posted in 2012 Denemarken/Zweden. Bookmark the permalink.

One Response to Lauwersoog naar Norderney en Helgoland