Helgoland naar Brunsbuttel, Rendsburg en Laboe

Logboek Nube Gris, 22 juli; Helgoland naar Brunsbuttel;

Zondag, weer mooi weer om naar Brunsbuttel te vertrekken. Zoals altijd weer de nodige taks free ingeslagen en door de anderen een flinke klimtocht ondernomen naar de Jan van Genten. Wij hebben het zelf even lekker rustig van genomen. Goedkoop getankt en nu bacterie killer toegevoegd aan de diesel. Tegenwoordig doet bijna iedereen dat omdat wij niet de enigen zijn die problemen hebben met de bio-diesel. Zelfs vrachtwaens schijnen er problemen mee te ondervinden. Even afkloppen.

Voordat we vertrokken was de Calypso (Een collega zeiler die vroeger ook veel tochten samen met ons heeft gemaakt). Hij was net een jaar terug van hun tocht naar de Middellandse zee en had nu net een lange rit achter de rug Van Lauwersoog naar Helgoland in hun Dehler 35. Een gehard echtpaar die rustig dag en nacht doorzeilen. Toch hadden zij ook moeten wachten op het liggen van de storm. Bij ons vertrek gaven wij hun een admiraal zeilen groet (in linie voorbij varen en een groet brengen).

De zon scheen en zoals vaak bij mooi weer, besloot de wind ook even te gaan rusten. De Joleroni deed nog heldhaftig pogingen met hun gennaker maar moesten uiteindelijk ook toegeven en met het ijzeren paard zaten we toch een zeven uur later voor de sluizen van Brunsbuttel. Door de sluis zaten we na even dringen weer allemaal in het haventje, zie foto. De containerboten voeren er vlak langs. Machtig gezicht.

Logboek van de Nube Gris, 23 juli, Brunsbuttel naar Rendsburg;

Vertrek 7.50 u en na een rustige tocht  om 14.00 u aangekomen in Rendsburg. Leuke stad meet klasse winkels en het lijkt of alles veel goedkoper is dan in Nederland. Die indruk hebben we wel vaker. Ik verwijs hier naar eerdere tochten. Een paar foto’s nog.

 

Logboek Nube Gris, 24 juli, Rendsburg naar Laboe in de Kieler fjord;

Vertrek om 8.00 u. De Joleroni had net nog zijn warme broodjes kunnen ophalen en genoten nog van hun ontbijt onderweg toen bij ons weer het noodlot toesloeg. De pomppoelie draaide wild rond, motor geen koelwater, dus afgeslagen. Bij normaal onderhoud kijk je naar alles, maar dit is nou iets waar je normaal gesproken niet aan komt. De pompwaaier vervang ik door de hele pomp “assembly” los te maken.

Net als vorig jaar sprong de Joleroni weer snel bij en sleepte ons door de sluis van Holtenau naar het haventje. Ully van de Safety zag een tel. Nr. van een Yanmar monteur op een electriciteits kastje en even later was de man bij ons. Volgens hem kon het gebeuren dat na jaren de pulley even lostrilde en dan is het snel gebeurd. Dat snap ik nog steeds niet want er zit een borgmoer op. Een vervangpomp  (het asje waar de pulley omheen draait, was natuurlijk ook beschadigd) zou een aantal dagen duren, dus hij nam alles mee en was een drie kwartier later terug met de complete asssembly. Niet alles origineel Yanmar, ik denk een volvo pulley. Dat merkte ik even later bij de montage.

De pulley zat niet in een lijn met de aandrijfriem van de krukas. Dat loste ik op door de pompflens anders te monteren (het geheel is nu iets van een mm uit  de lijn). Maar alles draait nu soepel en de pomp werkte goed als nooit te voren. We konden dus weer doorvaren naar Laboe waar we een half uur later in de haven lagen. Toch op de geplande bestemming gekomen met vereende krachten. Het zonnige weer maakte alles goed en we hopen dat we verschoond gaan blijven van pech, dat hebben we nu wel genoeg gehad.

This entry was posted in 2012 Denemarken/Zweden. Bookmark the permalink.

3 Responses to Helgoland naar Brunsbuttel, Rendsburg en Laboe