Laboe naar Heiligenhaven en Gedser

Logboek Nube Gris, 25 juli Laboe naar Heiligenhaven;

Het weer is hier net als blijkbaar in Nederland mooi en zonnig met weinig wind en dat houden we waarschijnlijk de hele week. Na een krachtige douche en warme broodjes bij een stalletje gingen we om 8.30 weer de haven uit. Met goede hoop bij de variabele wind uit het N en NO toch even de gennaker te kunnen proberen. Die wind bleef echter uit het O ten Noorden waaien en de motor moest er continue bij. We konden slechte anderhalf uur alleen zeilen. Maar na totaal zes uur varen lagen we weer in de haven van Heiligenhaven. Een zeer grote haven en door de grootte niet direct zo optimaal logistiek. Aan de andere kant goed voor de conditie.

Iedereen moest blijkbaar originele onderdelen van Dehler hebben, dus we gingen met vijf man sterk naar Grossebrode, aan de andere kant van het schiereiland, om de lampjes, kraantjes etc. te gaan kopen. Marina Grosssebrode heeft alle reserve onderdelen van Dehler overgenomen (na de surceance). De tocht voerde langs het water en Ully had er een leuk middagje van gedacht te maken. In de ploeg zaten er echter een aantal die net naar de tour de France hadden gekeken en die demarreerden constant zodat we allemaal buiten adem aankwamen in Grossenbode. De dorst werd gelaafd bij een zeer aardige verkoopster die vloeiend engels sprak en dat graag met ons wilde oefenen.

Nadat we de nodige dingen gekocht hadden en een aantal niet direct nodig (we zijn er toch), ging de tocht terug. Ditmaal in een meer gezapig tempo. Carla had ondertussen de barbecue attributen (bv roodbaars filets, spareribs en een lamshaasje) aangeschaft en een heerlijke salade klaargemaakt. We konden een plaatsje krijgen tussen al de toervaarders die daar ook barbecueden. Vuurtjes werden eerlijk gedeeld inclusief de wijntjes..

 

Logboek Nube Gris, 26 juli 2012, Heiligenhaven naar Gedser;

Om 8.30 u vertrokken, lichte wind verwachting uit het NO, precies waar we moesten zijn. Bij Fehmarn kun je echt niet op grib files vertrouwen, dat hadden we vorig jaar gezien. Ook nu konden we van de zeven uur toch de helft flink zeilen. na de ronding van het eiland en op koers naar Gedser, konden we zelfs flink de zeilen aantrekken en toch genoeg vaart maken. Op een gegeven moment hees de Joleroni haar gennaker en was het de beurt aan ons. Caarla bediende de schoot en de neerhaler, de stuurautomaat hield de boot op koers en ik hees de gennaker met de slurf. Hij stond prachtig. Even later volgde ook de Ignace met een grote topgennaker. De boot liep goed op de gennaker maar desondanks viel de wind even later helemaal weg en moest de motor toch aan.

Anderhalf uur voor Gedser kregen we een plaag van vliegen, vermomd als wespen. Ik heb nooit zoveel wuivende mensen op jachten gezien (aan het vliegenmeppen :)). Gelukkig stak de wind vlak bij de haven op en konden we even later alle lijken wegspoelen en de boot schoonmaken.

This entry was posted in 2012 Denemarken/Zweden. Bookmark the permalink.

2 Responses to Laboe naar Heiligenhaven en Gedser