Gedser naar Mon, Dragor en Kopenhagen

Mensen, ik kan het dit keer niet op de wifi gooien. Nauwelijks tijd gehad om mijn logboek bij te werken. Dagelijkse routine: weerkaarten en informatie uitwerken, Boot opruimen, borrelen, even een tukje doen (mag ook), havenmeester opzoeken, inkopen en ook nog stad bekijken. Dus hier verlate notities (We zitten in Malmo, Zweden 1 aug.)

Logboek Nube Gris, 27 juli, Gedser naar Mon (Klintholm);

Wind NO, precies uit de richting waar we naar toe moeten. Vertrek om 8.00 u. Toch draait de wind net genoeg dat we kunnen motorzeilen. Dat scheelt een paar tienden mijlen per uur. Dus na ong. zes uur zijn we in Klintholm. Het is een heerlijk zonnige dag. Alles perfekt behalve jammer genoeg de windrichting. In Klintholm plaats voor vier boten in de kleine kom vlak bij de wasgelegenheden etc. Het spookt hier vaak als we aankomen, maar het weer werkt nu schitterend mee. Carla neemt de was te hand en ik besluit de pulley van de waterpomp beter uit te lijnen. Ik kan nog een paar sluitringen tussen de flens en de ophanging aanbrengen en het geheel staat nu beter. De kajuit dus een georganiseerd zooitje om Carla's woorden te gebruiken. Tijd om de diesel bij te vullen. We gebruiken nu sinds onze filterproblemen in Leeuwarden ook een kleine hoeveelheid bacteriade in de diesel. Sindsdien geen problemen meer gehad. Na zo'n dag liggen we rond 10.00 u al in bed. voor mij betekent dat natuurlijk wakker rond drie uur 's morgens. Ik probeer tegenwoordig echter na een rondje computeren/weerinformatie toch nog even een paar uurtjes te pakken.

Logboek Nube Gris 28 juli, Van Klintholm naar Dragor;

Vanmorgen om 7.00 u verse broodjes en Danish rolls gehaald. Olie gechecked voor de Safety en om 8.15 u op weg naar Dragor. Dit is een leuk klein stadje, dorp meer, al eerder beschreven in onze verslagen. We hebben besloten om eerst daar naartoe te varen om de volgende dag vroeg in Kopenhagen te zijn om een plekje in de Christianshaven te krijgen. In het begin een lekker windje, maar na ronding van de kaap van Mon werd het een veranderlijk windje, van O naar NW en tenslotte zuid. Ongemakkelijke doorstaande golven, maar gelukkig leverde dat geen problemen op voor Carla

Ik zag de Joleroni achterblijven en vermoedde dat ze de spinnaker gingen gebruiken. Die kwam echter niet en in de haven van Dragor bleek dat de spinnaker was blijven haken aan iets scherps. De val was ook gewikkeld om de voorstag, dus strijken ging ook niet. Jos en Leny slaagden erin het als een worst om de voorstag te draaien. In de haven ging Jos de mast in (doet hij voor de lol ook) en klaarde het klusje. Er zat een flinke scheur in (betekent een komplete baan vernieuwen in het zeil, meestal een duur akkevietje).

We liggen gestapeld naast de "Lisa" uit Woodbridge (onze tochten naar Harwich etc), dus meteen een conversatie. Aardige mensen die op de boot (45 footer, tweemaster, staal en teak etc.) passen voor enkele weken. Leuke baan! Bij de Safety was er een afscheidsborrel voor Caroline die morgen terugrijdt naar Nederland. Zij heeft de boot geschipperd tot hier. Steven neemt dan het roer over . Jammer dat ze net de aankomst in Kopenhagen moest missen. Een leuke vlotte meid met veel zeilervaring. Saluut Caroline.

Logboek van de Nube Gris, 29 juli, Dragor naar Kopenhagen;

Vanmorgen op ons gemak ontbeten, nog een wandeling gemakt door Dragor, overal stokrozen, straatjes met kinderkoppen, nog even gekeken of we Caroline uit konden zwaaien in de jaguar van Steven, maar die was al weg. We hoorden later dat ze net als Steven in flinke files tercht was gekomen. Om 10.00 u vertrokken voor een sprintje naar K .Voor Carla voelde het net als thuiskomen aan. We zijn er nu zo vaak geweest. Ons plan slaagde, we hadden net op tijd plaats voor de vier boten.

Wilfried en Tiny maakten een rondvaart van 2,5 uur door de stad. Wij gingen nog eens een wandeling maken met de anderen naar de Lange Linie haven, onderweg genietend van de vele statige gebouwen, prachtig onderhouden, via de Churchill park naar de prachtige fontein met briesende stieren, 't witte kerkje en natuurlijk de "lille havefrue"-het meisje op de rots-. Na die drie uur wandeling waren we blij om nog even te kunnen liggen bijkomen. Om 17.00 u champagne op de "Ignace" vanwege het bereiken van Kopenhagen op eigen kiel door Wilfried en Tiny. Om 19.00 u weer naar de Nyhaven om daar bij "Ol en Grill ved kajen" ons een salade en grillbuffet te laten smaken. Bekend van vorige trips.

30 juli, Kopenhagen;

Terwijl Carla nog even een blokfluit stukje van de harmonie aan het oefenen is, maak ik gebruik van de gelegenheid om een alarmmelding lichtje en buzzer van de motor na te kijken. Daarvoor moet alles van de achtercabine naar de "zitkamer". Het irritant fluittoontje is gelukkig weg. Meestal een slecht contact of corrosie door het zeewater na jaren. Gisteravond is met algemene stemmen mijn voorstel aanvaard om i.p.v. Gillejej, naar Helsingborg te varen. Iedereen vindt het leuk om ook Zweden aan te doen. Daarbij zietnCurt en Kristina, ondanks Curt zijn rugproblemen, het wel zitten om naaar Helsingborg te rijden -een trip van 4 uur-.

This entry was posted in 2012 Denemarken/Zweden. Bookmark the permalink.

One Response to Gedser naar Mon, Dragor en Kopenhagen