Koge naar Mon, Vejro en Bagenkop

Logboek Nube Gris, 3 augustus, Koge naar Mon;

Mijn verjaardag, dank aan allen voor de felicitaties tot uit Stockholm aan toe van Olav, die alvast van Charlotte een cadeautje heeft gekregen. Ook tevens voor de reacties op mijn berichten. Mijn email gebruik ik op de tocht zo nu en dan en een antwoord op de reacties blijft dan uit helaas  :(.

Bij vertrek stond er weinig wind, dus weer de gennaker op. Goed voor een aantal mooie foto's van de Joleroni af genomen. Na een uurtje was het echter uit met de pret. De wind en snelheid zakten tot onder de drie knopen en het ijzeren paard moest weer in galop meehelpen. Na de ronding van Stevns Klint wakkerde de wind aan tot 16 a 17 knopen, maar tegen. Het was koud, zelfs met dikke fleece truien aan. Zoals bijna altijd ook stevige wind bij de ronding van Mons klip.

In het kommetje stonden zowaar Henk en Ineke ons op te wachten om lijnen aan te nemen.Speciaal ter ere van mijn verjaardag een ommetje van 400 km genomen, op hun terugreis naar Nederland uit Noorwegen. Alles werd met z'n allen gevierd met een borrel en barbecue. Henk en Ineke bleven slapen op de boot nadat we alle rommel van ons in de kuiptent hadden gedeponeerd. Een gezellige avond.

4 augustus in Mon;

Een vrije dag om bij te komen. Vroeg gedouched en samen met Henk de boot weer pico bello gemaakt. De gebruikelijke verse broodjes gehaald (bijna elke haven heeft die) en nog gezellig ontbeten met H & I. Na afscheid van hen (Ully reed nog met hen mee naar Stege), nog Deense koffiebroodjes gegeten en om 11.15 u met zijn allen naar Stege. Eerder beschreven, een leuk plaatsje en net zoals de meeste plaatsen  overal stokrozen langs de gele gevels. Leuke winkelstraatje met natuurlijk, sieraden etc. Ik ging luisteren en kijken naar de jazz op het pleintje. De Denen zijn liefhebbers want overal in juli en augustus hebben ze jazz festiviteiten.

Van de vriendin van Ully, Lies Vermeer (Stay sail verhuur en bed en breakfast) werden we uitgenodigd om met zijn allen bij  hun restaurant te gaan eten. Na een rondleiding (zij verhuren ook kano's en catamarans) kregen we een speciaal verzorgd diner met drie gangen. Heel aardige mensen en zeer gastvrij. We werden zelfs gehaald en gebracht met hun busje omdat er geen verbinding was met de officiele bus.

Logboek Nube Gris 5 augustus, Klinthom naar Vejro;

Weinig wind en gemotorsailed. Wel overal stroom mee en tussen de eilanden en onder de bruggen door zelfs even kunnen zeilen. Olav gefeliciteerd met zijn verjaardag. Een mooie dag. De voorspelde buien gingen boven en ondr onze route langs en na zes en een half uur lagen we in VEjro. Een dure ligplaats en ondanks de crisis nog even duur als vorig jaar; 35 euro. Je moet hier niet een aantal dagen verwaaid blijven liggen. Maar inclusief electra en andere voorzieningen. De toilet en douches waren de mooiste die we tot nog toe tegenkwamen. De wifi was ook gratis maar werkte niet in de haven. De zon en ligging gaven een prima after sail met zelfs een beetje gitaarmuziek van ondergetekende.

Logboek Nube /gris 6 augustus, Vejro naar Bagenkop;

Het weerbericht voor vandaag niet zo best; regen en enkele buien met onweer en wind ZW 4 a 5 bft. Ook stroom tegen. Het eerste gedeelte naar de windmolens ( overal tussen en op de eilanden te vinden in Denemarken) van Lolland met halve wind kunnen zeilen, wel met alle zeilpakken en veilgiheidsgordels aan. Na de bocht via Langeland naar de klip Bagenkop ontdekt waarom dat eiland Langeland heet. Door de sterke egenstroom van tot 2 knopen en de ZW schoten we  niet erg op, gem. 3 knopen gang. Nu besef ik waarom dat eiland zo heet. Er kwam geen eind aan. Na de ronding van de klip kregen we de volle laag in de Kieler Bucht. Opbouwend ZW tot 6 en begin 7 bft. Met alleen ingedraaide fok en rollend surfen over de golven schoten we met 6,5 a 7 kn naar de haven van Bagenkop.

Daar dachten we de laatste te zijn, omdat we langs het eiland een slag naar de kust hadden genomen om minder stroom te zoeken. Toen lagen we elijk een paar mijl achter. Echter de Joleroni had dezelfde misrekening en kwamen een kwartier na ons binnen. Bij het aanmeren werden ze gehinderd door een Duitse boot van 40 ft die met boegschroef en al en de harde wind, al een half uur bezig was aan te leggen. Gelukkkig niemand schade. Morgen wordt het weer een ligdag want er wordt storm verwacht. Hopelijk gaat het overmorgen liggen voor de tocht naar Rendsburg.

This entry was posted in 2012 Denemarken/Zweden. Bookmark the permalink.

3 Responses to Koge naar Mon, Vejro en Bagenkop