Brunsbuttel naar Lelystad

Logboek Nube Gris 10 augustus, Brunsbuttel naar Cuxhaven;

Gunstige vertrektijd naar Cuxhaven was 8,00 u, dus we lagen een uur eerder al bij de sluis om op tijd buiten te zijn op de Elbe. Het sluizen ging echter heel vlot en rond een kwartier later lagen we al buiten. Dat betekende het eerste uur extra stroom tegen, maar spoedig begon de stroom mee te lopen en na zo’n ruim drie uur lagen we half elf in Cuxhaven. De Yoho (zie foto) had al een voorsprong genomen en gezorgd voor vier ligplaatsen dicht bij elkaar.

Peter werd uitgenodigd op een kopje koffie bij ons aan boord met citroencake. Later, na de nodige protesten van Carla over het niet terugkrijgen van het statiegeld op de faciliteitenkaart van vorig jaar, toch maar het havengeld betaald (je kon moeilijk anders). De volgende dag kregen we ’s morgens vroeg keurig ons statiegeld terug.

In de stad vond Carla even later eindelijk een kapster en was gelijk een heel andere vrouw. De Joleroni nodigde iedereen inclusief Peter Knueppel en opstapper uit op een gezellige borrel aan boord. De Yoho zou die avond vertrekken voor een lange ruk naar Harlingen van anderhalve dag. Binnendoor kost ons dat drie dagen (10 uur naar Norderney, 8,5 uur naar Lauwersoog en rond 9 uur naar Harlingen-alleen reistijd gerekend-), maar wel zo rustig.

Logboek Nube Gris 11 augustus, Cuxhaven naar Norderney;

Het Hogedruk gebied was heel stabiel en het zou een warme dag worden met haast geen wind en omlopend. Dus dat betekende een lange zonnige dag met alleen motoren. Even gedacht onderweg aan de gennaker, maar dat had geen zin met deze wind. Er stond wel een grote deining, maar ditmaal was Carla echter voorbereid en had gelukkig deze keer geen last van zeeziekte.

In Norderney was de haven stampvol met Nederlanders die ook van hetzelfde weergat gebruik maakten om door de Duitse bocht te komen. Dus met zijn vieren gestapeld aan de kade.

Logboek Nube Gris 12 augustus, Norderney naar Lauwersoog;

Perfecte zonnige dag. Windverwachting ZO tot O en windje 3, 4 met later op de dag naar 5 bft. Als vergoeding voor het motoren de vorige dag, een prachtige zeildag waar we na de eerste twee uur even de Gennaker op hadden. Met aansterkende wind naar 4 bft haalde ik wel de gennaker weg. Met zijn tweeën durf ik dat nog niet aan bij een 50 a 60 graden hoek aan de wind (protesten van de bemanning :)).

Na acht en een half uur lagen we in recordtijd in Lauwersoog, waar we even later de kibbeling en zeetong met patat ons goed lieten smaken.

Logboek Nube Gris 13 augustus, Lauwersoog naar Grou;

Om 8.00 u vertrek. Eigenlijk een half uur te laat om op ons gemak de Burdaard bruggen te halen, maar toch een gokje genomen. Dat lukte niet, omdat de brugwachter nadat we door de eerste brug waren, om precies 12 uur weigerde ons door de tweede brug te laten. Door deze vertraging van een uur, werkte dat later door met wachttijden van een en twee uur bij de Harinxma spoor- en verkeersbruggen. Lesje geleerd, dus volgende keer op tijd vertrekken. Nu waren we pas om 17.00 u door de laatste Leeuwarden brug.

In Grou  nog makkelijk ligplaatsen kunnen krijgen (andere keren was het hier druk vanwege de Sneekerweek en Skûtsjes). Omdat de Joleroni via Stavoren terug zou varen, hier ons afscheidsdiner gehouden. 5 oktober houden we een recap bij ons thuis in Lelystad.

Logboek Nube Gris 14, 15 augustus, Grou naar Lemmer en Lemmer naar Lelystad;

Omdat Ully en Steven nog nooit in Lemmer waren geweest, besloten we daar te overnachten en rustig de tijd te nemen om thuis te komen. Tenslotte hadden we gepland om pas 18 augustus daar te zijn. Op de 15de en een zonnige dag, met een half windje 4 bft naar huis gezeild. De Ignace en de Safety hadden toch besloten om via Enkhuizen naar huis te varen.

Thuis eerst maar de post  en tuin bijgewerkt zodat alles er weer bewoond uitziet. Als afsluiting, nu dit bericht nog rondsturen. Dank voor jullie geduld om alles weer te lezen en de binnengekomen reacties. Ik hoop dat het geheel toch een beetje informatief is geweest. Wij, hebben van de tocht genoten.

This entry was posted in 2012 Denemarken/Zweden. Bookmark the permalink.

4 Responses to Brunsbuttel naar Lelystad