Marina Amsterdam naar Marina IJmuiden

Zondag, 12 juli

Half tien vertrokken we met de planning om rond half een in de haven te liggen. Met een tegenwindje van 5 bft tuften we in een rij met andere zeilboten naar de sluizen. Het dieselduiveltje wilde zich ook laten kennen en ik werd gestraft voor het niet verwisselen van het groffilter in de herfst en het halfvol laten van de tank. In de lente wilde ik  n.l. de tank leeg pompen en weer helemaal schoon maken inclusief de dieselkachel aftakking en vlotterhuisje. Daar kwam door allerlei akkefietjes voor de tewaterlating met mijn instrumentatie niets meer van. Weer is gebleken dat van uitstel, afstel komt.

De motor zakte in toeren weg en we rolden gelijk de fok uit. We waren net het zijkanaal naar Haarlem voorbijgetuft en ik besloot toen naar de wachtsteiger te zeilen en met de rest van de diesel in het kleine filter,  het aanleggen uit te voeren. Gelukkig lukte dat zonder probleem.

De voorziening van een inspectiegat in de tank kwam nu goed van pas. Na twee en een half uur; uitpompen van de diesel, filteren, nieuw groffilter plaatsen, tank weer vullen, konden we weer verder. Ik voel de stijfheid nog in mijn botten, vanwege  het lange zitten in gehurkte houding in de bakskist.

We voeren dus rond kwart voor drie weer het kanaal uit en ik zag een Dehler aankomen, zonder op te merken dat het de Joleroni was. Ik verwachtte hen pas later. We gingen na het enthousiaste aanroepen verder samen door naar IJmuiden waar we moesten wachten voor de volgende schutting.

De sluis ging net open toen we door Jos en Leni van de Joleroni, werden aangeroepen dat hun koppeling of gaskabel niet meer werkte. Na verschillende pogingen en weer slangenhouding in hun bakskist zagen we dat de koppeling wel goed werkte maar dat we slechts door met de hand gas te geven schroefwater konden zien. De gaskabel was dus duidelijk gebroken. Na beraad met de sluiswachter mochten we gekoppeld aan de Joleroni de sluis in.

Uit de sluis was het nog een hele heisa om tegen de wind 5 bft en even zelfs 6 bft naar de Marina te varen. Dat ging op een gegeven moment zelfs met slechts 1,5 knoop. Gelukkig kwamen we in stiller water bij de ingang en konden we even later aan de M-steiger aanleggen. Dat was ook niet zo makkelijk omdat we op de steiger werden geblazen door de harde wind en de zwaardere Joleroni nog veel momentum had. Maar met vereende krachten lukte dat toch nog. We moeten kijken of we maandag een monteur kunnen vinden die makkelijk als slangenmens bij de gas/koppeling handel kan komen. We besluiten om dinsdag pas te vertrekken. Overigens was de wersverwachting ook niet om blij van te worden.

This entry was posted in 2015 Gent/Antwerpen. Bookmark the permalink.

One Response to Marina Amsterdam naar Marina IJmuiden