Stellendam naar de Roompot

Donderdag 16 juli

Het weer voor de dag was veranderlijk, 2 a 3 bft en later uit het noordoosten. UIt voorzorg waren we om 7.30 u naar de sluis gevaren. toch duurde het tot 8.45 u voordat we uit de sluis weg konden varen.Even buiten de dam in het Slijkergat, hesen we de zeilen want er kwam een windje uit het noorden. Door de bochtige beboeiing moesten we steeds bijtrimmen en even later konden we koers zetten naar het zuidwesten.

De wind viel weer weg en de Joleroni deed verwoede pogingen met zijn gennaker en ik probeerde het ook na te doen, maar had onze spullen niet klaar gelegd. De speciale katrol voor bij de boeg kon ik niet vinden en gebruikte daarom later maar het excuus dat  ik meteen al door had, dat het niets zou worden met die wind. We reefden de zeilen en motorden met een gangetje van 6,5  kn inclusief stroom over de grond verder.

Ruim een uur voor aankomst begon het plotseling weer te waaien en we scheurden op de fok met een vaart van 8 kn door de meewerkende stroom, naar de Roompotsluis. Bij de sluis vroeg ik nog bezorgd  hoeveel speling de Joleroni nog had met zijn masthoogte van 17,6 m. Geen punt voor zorgen zei de sluismeester. Nog ruim 1,5 m speling. Ik was blijkbaar niet de enige, want verschillende boten daarna vroegen hetzelfde. Zelfs eentje met 15 m hoogte, grootheidswaan…?

Roompot haven is de duurste tot nog toe; 25 euro voor ons en de sanitaire faciliteiten zijn van mindeere kwaliteit, wel onbeperkt douchen, en je mag ook gebruik maken van het zwemparadijs.

Na verzorging van de boot en een borreluurtje, nog even een uitgebreide douche genomen en later genoten van de nasi die Carla snel tevoorsschijn had getoverd. Na deze maaltijd weer de weersberichten gechecked. Niet veel goeds. Windverwachting± 4 a 5 toenemend naar 6 a 7 bft uit het ZW. Jos opperde nog om binnendoor via Wemeldingen en Hansweert te varen, maar afgezien van het wegvaren met 6 a 7 bft moesten we dan kiezen voor het stukje Hansweert/Terneuzen tegen de stroom en wind in, en-of laat aankomen. Beiden totaal 8 a 9 u varen. Een goed idee, maar we besloten toch maar nog een nachtje te blijven.

This entry was posted in 2015 Gent/Antwerpen. Bookmark the permalink.

2 Responses to Stellendam naar de Roompot