Roompot naar Terneuzen

Zaterdag 18 juli’

Ik loop een beetje achter met mijn verslag. Geen wifi in een paar havens en wat er was viel steeds weg ondanks mijn antenne versterker. Maar niet getreurd; Roompot naar Terneuzen beloofde windkracht 4 tegen in het begin en daarna mee op de Westerschelde. Een trip van ruim 5,5 uur. We zouden maximaal van de stroom profiteren.

Het eerste stuk viel echter zwaar tegen. De wind pal op de kop en de sterke stroom mee, gaf een hakkerige zee waaarbij de boot van een 7 kn over de grond plotseling stillag en met een klap tussen de golftoppen viel. Veel ruimte was er ook niet om tussen de boeien te laveren. Dus het hele beginstuk op de motor. De Joleroni had problemen daarna met een reefje eruithalen, terwijl de Safety zo druk was met een losgeslagen kraanlijn op te vissen met hun pikhaak dat ze een groene boei aan de verkeerde kant voorbij voeren. Door het hogere tij in dit geval geen probleem.

Het is trouwens een nauwe geul langs het strand van Walcheren waar grote schepen dicht langs de kust varen. De Joleroni voelde zich ook een grote jongen totdat hij een toeter kreeg van een kustvaarder smiley. Even later speelde hij voor platbodem om te proberen de zandplaat af te snijden, maar gelukkig kwam hij tot inkeer en loefde weer op naar de kust, wachtte geduldig tot een grote tanker voorbij voer en verdween aan de horizon na de oversteek van de geul.

We maakten goede gang in het begin maar daarna zakte de wind weg en kregen we het pal van achteren. Daarna de motor weer aan tegen het eind om ons gemiddelde te halen. Dichtbij Terneuzen hadden de Joleroni en de Safety besloten om toch maar de buitenhaven te nemen, maar ze stonden daarentegen klaar om ons op te vangen in het haventje.

Na deze vijf uur varen met prachtig weer, namen we de tijd om boodschappen te doen en Terneuzen te vekennen.Een gezellig stadje met een leuk oud centrum, helemaal tegen onze verwachting in. Het was zaterdagmiddag, prachtig weer en iedereen op terrasjes en in de drukke winkestraatjes. Zeker aan te raden voor een tusssenstop naar Antwerpen.

This entry was posted in 2015 Gent/Antwerpen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.