Lilla Bommen

Eindelijk om 4 uur in de middag aangelegd aan een lange kade speciaal gereserveerd door Curt, in de haven Lilla Bommen. De havenmeester is ook uit het noorden en heeft een tijd in Dalarna gewerkt waar Curt ook vandaan komt. Het zal ook geholpen hebben denk ik dat het nog niet zo druk in het seizoen is. De gasten langs de terrasjes ervoor keken waarschijnlijk wel verbaasd. Normaal is die kade bestemd voor lange schepen. Het staat wel een beetje iel zo’n klein bootje. Op zulke momenten denk je wel, had ik maar een 70 voeter. Wel een mooie aankomst. Jammer dat ik de Arubaanse vlag niet in de mast had.

Voor degenen die mochten denken dat de SWAT-ploeg van Zweden de Nube Gris hebben overrompeld, nee, de foto hierboven geeft Carla weer, die zich ingepakt heeft tegen de koude wind. We voeren met een NW wind tegen en stroom mee, en toch de hele dag zon, in ongeveer 7 uur naar de haven in Gotenburg. Het enthousiaste welkom was daarom goed aan ons besteed. De ontvangst borrel was hartverwarmend waarbij meteen de cadeautjes elkaar om de oren vlogen en het Helan Gor kristal van Henk en Ineke, hoge punten scoorde en de ontbijtkoek voor Curt een goede tweede werd. Sorry, maar deze anekdote is voor de insiders. Andreas kwam ook nog even langs en bracht ons daarna naar een Indisch restaurant. Tijdens de maaltijd rolde ons zweeds als vanouds uit de mond, met wel een heleboel, jag jag en mucket bra’s van onze kant. Al doende leert men echter. Jammer dat Linda voor een businesstrip deze week naar de VS moest.

Even voor de niet vaarders: Regelmaat van handelingen bij aankomst in een haven bestaat uit: aan- meren of leggen, opruimen, electriciteitskabel snel uitleggen voor iemand anders de dichtsbijzijnde laadpunt bezet, havenmeester opzoeken voor havengeld, de douches en toiletten, en informatie over de haven en lokatie opvragen. In dit geval na 9 uur ’s avonds en gedurende de nacht op de Viking, uitgebeeld hiernaast. Zoiets als de strandgangers altijd doen, je territorium uitzetten. Het is me trouwens opgevallen dat bij het betalen bij de havenmeesters de meeste lengtes van de boten door de eigenaars naar beneden worden afgerond en bij normale gesprekken naar boven. Plotseling is de 10 meter een 9 meter geworden, 11 een 10 enz. Het zal wel met het geld te maken hebben of omgekeerd het ego?dsc02590

Vandaag, 8 juni, gaan we na het uitslapen van de meute, en na de boodschappen (grote, kleine en normale), op weg naar Lilla Edet op de Gota Alv, het begin eigenlijk van onze tocht dwars door Zweden. We hebben er zin in en misschien wordt het van de week iets warmer. Deze dagen heb ik iedere morgen de kachel aan. Behaaglijk, maar ik zit liever op het eerste achterdek te genieten van het havengebeuren.dsc02591 Voor degenen die me in Zweden telefonisch willen bereiken: 0046702240372. Dus vanaf vanavond. Gr. aan allen, Carla & Andre

This entry was posted in 2009 Stockholm. Bookmark the permalink.

One Response to Lilla Bommen