Askersund

dsc02702Eergisteren op een prachtige zonnige middag vertrokken naar Iglebacken. Daar heeft de zus van Curt een leuk optrekje in een pittoreske baai, zie foto. We zijn al heel blij met de zon dus we klaagden niet over het feit dat er geen wind was. Genoeg te zien en van te genieten echter op de drie uren durende trip. Curt zijn kaarten waren niet voldoende, dus ik ging voorop tot de laatste meters bij de aanlegsteiger. Na een hernieuwde kennismaking (21 jaar geleden) met Katharina en haar man Sture gingen we nog even een wandeling maken door een natuurreservaat dichtbij. dsc02708Sture was vroeger boswachter geweest en kon in het zweeds een heleboel over vertellen, jammer genoeg ging de helft om bekende redenen verloren. Hij is bijna helemaal blind geworden het laatste jaar en is er een beetje depressief over. Toch vond Curt dat hij het leuk vond om met ons te praten. Dat is weer een plus.

Na deze leuke wandeling langs bever-rijke drassige plaatsen (we zagen er geeneen), wel hun sporen van afgeknaagde bomen, en prachtige uizichten op de baai, terug naar het woonhuis waar we een potluck barbecue hadden. Heel gezellig en tot laat zitten na- praten en genieten van een heerlijk cognacje met koffie. dsc02715We hebben afgesproken dat we 19 juni samen midzomerdag gaan vieren in Askersund waar Katharina ook een huisje heeft. Askersund ligt in het noordelijkste punt van het meer Vattern. Een langerekt meer met verscheidene plaatsen die interessant zijn om te bezoeken; o.a. Hjo, Vadstena, eiland O (eu).

Gisteren, 18 juni, ’s morgens vroeg vertrokken om 7.30 om de aangekondigde regen voor te zijn, een trip van hooguit twee uur. Helaas, na een uur varen toeterde Curt plotseling en we dachten eerst aan een grapje en zwaaiden driftig terug, maar even later belde hij me en zei dat zijn oliefilter waarschijnlijk verstopt was. Dat klopte en een reserve had hij niet bij zich. dsc02716Dus we sleepten hem richting Askersund terwijl de Search en Rescue onderweg was uit Karlsborg. Dat zou ongeveer een anderhalf uur in beslag nemen. Ik begin langzamerhand aan spoken te geloven over de diesel hier in Zweden. Met auto’s rij je dagelijks op diesel zonder dat je verstopte filters krijgt. Wat is het verschil vraag je je af.

In de haven bij een marinashop een aantal filters gekocht, maar we kregen de motor niet constant aan de praat. Er zit volgens mij nog lucht bij het hoge druk systeem, maar daar durf ik met zo’n grote motor (240 pk) niet aan te komen. De onderhoudsmonteur die we belden zei dat het voor die motoren soms ook nodig was het hoge druk deel te ontluchten en dat het best een lastig klusje is. Een vreemde zaak vind ik aangezien filters normaal gesproken door leken verwisseld kunnen worden. Had Curt maar niet het fijne filter ook meteen verwisseld. Dit alles betekent dat Curt tot Maandag moet wachten voor service. dsc02719Een andere mogelijkheid is dat zijn dieselpomp het heeft begeven, wat ik niet hoop, want dat zou best lang kunnen duren. Al met al hebben we afgesproken dat ik zaterdag gewoon verder ga en dan haalt hij me wel in na twee dagen (hij gaat vijf keer zo hard als het moet en kan  : ) ).

Vandaag gaan we ’s morgens rustig relaxen, bezoekje aan de Manor Stjernsund (vroeger ook door koninklijke familie bewoond), ijsje eten en tegen de middag de festiviteiten, maypole dansen etc bezoeken. Daarna met zijn achten in het huis van Katharina eten en napraten. Haar klassiek ingericht huis valt onder monumentenzorg, ligt aan het water maar is toch midden in de stad. Katharina zou er graag de hele tijd wonen, maar haar man wil niet weg uit het bos, ondanks dat hij niet veel meer ziet. Ik geloof dat hij de weg nu thuis zo goed kent dat hij daarom niet wil verhuizen.

Tussen haakjes voor ik het vergeet: voor kook-enthousiasten en genieters van leuk lyrische litteratuur een aanrader: “Mango’s aan boord van Ann Vanderhoof, engelse titel: An embarrasment of mangoes, a Carribean interlude”. Dit boek van Anneke gekregen op mijn verjaardag. In dit boek beschrijft Ann haar belevenissen, die ze afwisselt met onweerstaanbare recepten. Het is een spannend verslag van het in aanraking komen met nieuwe culturen en exotische keukens, maar vooral van het ontdekken van wat echt belangrijk is in het leven. Nog hartstikke bedankt Anneke.

This entry was posted in 2009 Stockholm. Bookmark the permalink.

3 Responses to Askersund

 1. Willem & Jolante says:

  Lieve Carla en beste Andre,

  Het “leven “is een groot filter, genieten van het goede (wat jullie doen) en de zorgen niet naar je toe trekken, de moraal: wat kan zo’n klein filtertje je nog betekenen 🙂
  We nemen aan dat het weer een stuk beter is geworden bij jullie, speciaal bij het maypool dansen?? Wat is dat nu weer, dansen naast het zwembad in de maand Mei…?? is het tijd verschil met Zweden zo groot.
  Hier is er weer een week van schuren, repareren, verven en plamuren voorbij, afgewisseld met stortbuien
  en zon. Vanaf een woensdag hadden we de wind in de rug dus konden we een paar flinken rakken nemen en zijn nu op 3/4, helaas moeten we een week aan het (rij)steiger blijven daar ze me gevraagt hebben voor een week naar Tutlitlan-Mexico ijsfabriek, na ruim een jaar weer eens een job.

  Voor jullie een voorspoedige vakantie met mooi weer verder,
  Groeten en Kussen
  Willem & Jolante

 2. Henk Lodders says:

  Hallo Andre en Carla,

  Even een updat van mijn bezoek aan de neuroloog afgelopen vrijdag19/6,hij en de internist denken dat de bloeding een gevolg is van: stoten, gebruik bloedverdunning en lage waarde trombocyten. Ik heb een schema gekregen om de Dexamethason af te bouwen omdat dit product allerlei nare bijwerkingen kan geven. Maandag moet ik een pilletje snijder halen want de dosering komt heel nauw.10 juli gaan ze weer een scan maken.
  Wat een plaatje die twee boten naast elkaar gebonden, waar heb ik dat nou meer gezien?? Ik ben het helemaal met je eens Andre, een oud diesel autootje heeft nooit last van verstopte filters en die boten van ons om de haverklap. Maar de schoonmaak van jouw tank heeft toch wel geholpen denk ik. Je moet maar eens nadenken over mijn voorstel om in het najaar jouw tank eruit te halen en schoon te stomen, Roelof last er dan wel een kraan aan, zelfs kunnen we er een inspektiegat in maken.Fijn dat jullie nu lekker genieten van alles wat het kanaal te bieden heeft, ook het weer werkt nu mee denken wij als we de weerkaarten bekijken.Wij gaan dinsdag weer naar de boot en de week daarop komen Jopie en Theo aan boord. We zijn weer een heel programma aan het maken wanneer de kleinkinderen aan boord komen, ja we moeten er gezien de omstandigheden maar wat van maken, maar jullie begrijpen dat we graag bij jullie gezeten hadden.Verder gaan we Frans en Nelly, Jan en Conny voor een weekend uitnodigen. We proberen in iedergeval in de haven te zijn als jullie terugkeren dan kunnen we nog eens lekker nababbelen.
  Wil je Andre je carand site ook naar h.lodders@yachtcontrol.nl sturen, aan boord heb ik de kaarten van het kanaal en dan kan ik jullie goed volgen.
  Nou lui geniet van alles, hugs and kisses van Henk en Ineke

 3. Ully says:

  Beste CarAnd, we zijn vanochtend terug van de boot, hadden prachtig weer, maar veel wind. Dus van zeilen was er, met moeder erbij, waarschijnlijk toch niet van gekomen. Enfin, zo hebben we genoten van de schommelende boot in de haven. We hebben nog een NH-tour met de auto gemaakt, zijn naar het strand bij Schoorl en toen via VVV-routes terug naar M’dam. Dit is inderdaad voor jullie de “Reis van de filters!”. Wat een ellende toch. De enige filters waar ik mee om kan gaan zijn koffiefilters, om die in het apparaat te stoppen lukt me nog wel. Nu het hier zo droog is, ga ik me weer eens op de tuin gooien. Ik heb veel potten met bloemen en planten, en die hebben dringend water nodig. Komende twee dagen werk ik, zaterdag ga ik met de kleindochters naar een Musical aan het IJ in Amsterdam. Is eens iets anders dan een theater of de speeltuin. Lieve groetjes, Ully