OP WEG

Logboek Hamburgtocht

We zouden op de 12de vertrekken. Maar mooi dat het weer iedereen parten speelde. Harde wind en verschillende boten op het water problemen. Wij bleven in de haven en namen ’s avonds nog gewoon de douche thuis. Maar de 13de was een prachtige zeildag naar Hindeloopen. Daar ontmoeeten we de “Spetter” komende uit Hoorn. Even bij praten in de haven en zij bevestigden dat ze slechts tot Franeker meegingen. De volgende dag weer een echte zeildag naar Kornweerderzand en Harlingen. Vandaar verder tuffend naar Franeker een goed uurtje onderweg.

In Franeker natuurlijk het Eisinga Planetarium bezocht. Het oudste nog werkende Planetarium ter wereld. Mr. Eisinga bouwde een nauwkeurig bewegend schaalmodel van het zonnestelsel. Alle hemellichamen bewegen met hun werkelijke snelheid. Alles aangedreven door een raderwerk van houten hoepels en schijven. De moeite waard. (voor Ben: je kunt er met een gezelschap van 40 mensen terecht, echter wel een 3 maanden van te voren reserveren).
Zie een paar foto’s van een leuke binnenstad. Jammer genoeg konden wij niet aan de stadswandeling meedoen, omdat we al een dag verloren hadden.

Van Franeker gingen we verder naar Leeuwaarden om de Frigga af te wachten. L. Is een oude vestingstad waar de namen van de bruggen nog aan herinneren. We lagen bij de Vrouwepoortbrug, een van de oude toegangen. En we kwamen langs het standbeeld van Piet Paaltjes, die ken ik nog van de fiets met de pedalen enz. (voor de insiders, Willem als je dat gedichtje nog heb dan ontvang ik die graag).

Van Leeuwarden weer een genoeglijke tocht langs Dokkum en de Dokkummer Ee, al vaker beschreven, naar Lauwersoog. Daar waren de havens stampvol met deelnemers aan de Colin Archerrace. Zelfs bij de vissersboten zaten ze 3 gestapeld. We kregen met onze twee boten nog plaats. Jammer dat Wim doorbelde dat hij toch niet meer meeging (een vijfde aanmelder).

Dus de volgende dag met de Frigga met goede zeilwind vertrokken naar Norderney. Voorbij Borkum werd de wind westelijk maar zeer veranderlijk van richting en sterkte. 1,5 uur voor Norderney begon het plotseling heel hard te regenen met heel harde wind, schatting iets van kracht 9. DE boot liep uit het roer en daar zaten we met volle zeilen te klapperen. Zo’n vier a vijf boten om ons heen met hetzelfde. Iedereen druk met zeilen reven en strijken. WE gingen met ¼ fok en gestreken grootzeil verder met zo’n 8 a 9 mijl per uur over grond. Ik vond dat Carla zich uitstekend hield en de goede handelingen verrichtte terwijl ik bezig was met de zeilen. Dat wordt nog eens een echte zeilster.

WE wilden bellen met Norderney om te vragen of het mogelijk was langs de Sluchter binnen te lopen met die westelijke wind, maar een driekwartier later viel de wind terug en werden de golven ook kleiner en konden we rustig tuffend naar de haven. Geen enkel weerbericht had doorgegeven dat er iets te verwachten was. Ik had nog eerder alleen een waarschuwing van de kustwacht gehoord voor Vlissingen en Hoekvan Holland. Van de duitse kustwacht geen melding. Zo zie je maar weer, altijd bedacht zijn op slecht weer en ook zo nu en dan goed omkijken als je voor de wind vaart. Morgen de 19de verder naar Helgoland. PS: Ik zie dat de foto’s niet op de juiste plaats terecht

This entry was posted in 2010 Hamburg. Bookmark the permalink.

One Response to OP WEG