HELGOLAND

Helgoland 18 juli 2010,

Ten eerste: sorry dat een stukje tekst bij het vorig wblog was weggevallen. De computer wifi tijd was op en ik had nog net kunnen uploaden. Thuis verbeter ik de tekst wel.

Om 11.15 u vertrokken uit Norderney. Windvoorspelling was kracht 4, west en wzw, dus prima voor de tocht naar Helgoland. Echter na ongeveer een uur zeilen was de zeilpret eraf. De wind viel helemaal weg en we hebben gemotord tot Helgoland. Odin had ook geen geintjes verzonnen dit keer. Jammer want ik had me een leuke zeildag voorgesteld. Op de rivieren krijg je al zo weinig kans om te zeilen. De planning etc was echter zoals tot nu toe perfect, een compliment aan de organisatie :).

Op Helgoland konden we aanschuiven aan een rij van slechts 4 boten. Het weekeinde was net voorbij, dus de haven helemaal niet druk. Wel wachten tot de volgende ochtend 12 uur voordat we goed en wel op pad konden gaan (verschillende boten moesten om verschillende tijden en verschillende richtingen weg in de ochtend). De haven gaat er op vooruit, nu hebben ze sinds vorig jaar ook electriciteit bij de botenrijen, dus nu nog waterkranen en Helgoland haven begint op een echte haven te lijken, maar nog steeds slechts 7,50 euro per nacht!

Na 12 uur dus de volgende ochtend, 19 juli op voettocht naar Rome, ofwel naar de Jan van Genten, die net de kuikens allemaal aan het voeden zijn. Een prachtig gezicht die mooie vogels met die donzige kuikens. Zie de foto. Even wat informatie over Helgoland:

De lucht is zuiver en volgens de brochure is H. De rijkste plaats van Duitsland voor jodium en zuurstof. Het is een bekend oord voor mensen met allergieen en astma. De gezonde atmosfeer heeft een positief efffect voor de meeste ademhalingskwalen. Naast een kuuroord en vogelparadijs is het ook een belastingvrije haven. Vooral voor parfums, dranken etc,  komen dagelijks vier a vijf cruiseschepen langs met dagjesmensen. De diverse bestellingen van vrienden en familie zijn al aangeschaft.

Helgoland heeft een roerig verleden. Eerst als smokkelaars- en piratenhaven, later in diverse oorlogen van Britse in Duitse handen en vv gevallen. In de laatste wereldoorlog de thuishaven van de Bismarck. De Engelsen hebben in 1947, voor de overdracht aan Duitsland, nog even hun laatste bommen opgemaakt  zodat het eiland in een puinhoop achterbleef. Inmiddels is het echt een paradijsje geworden. Je mag er zelfs niet fietsen.

Morgen met ZO en zuiden wind 3 a 4 bft naar Cuxhaven. Voor diegenen die het nog niet weten, ik ben telefonisch bereikbaar op 0037259335771. Het kost mij geen geld wel voor degenen die mij bellen :).

This entry was posted in 2010 Hamburg. Bookmark the permalink.

3 Responses to HELGOLAND