Norderney naar Lauwersoog

Norderney naar Lauwersoog.

07 aug: Vandaag dus naar Norderney. Ik ben gisteren, omdat ik zo bezig was met klusjes op de boot, niet mee gaan fietsen rond Norderney. Dat hebben Carla en ik dan ook dunnetjes overgedaan. Eerst naar het centrum. Heel gezellig en druk met vakantiegangers, zoiets als Zandvoort in de zomer maar wel met meer stijl. Dus niets ordinair. En ja van de zee af gezien, zie je alleen stranden en geen groen. Ik was daarom verrast door de groene bossen en duinen achter die facade. We hebben zelfs even door een stuk bos gefietst. Dus een aanrader voor bezoekers net als wij die altijd maar doorkarren op weg naar de Oostzee; neem een dag extra in Norderney om het te verkennen.

Verder dus met de tocht. We vertrokken om 7.10 u, anderhalf uur voor hoog water om de juiste stromingen en sterkte te hebben voor onderweg en bij aankomst. Alles perfect uitgerekend door de computerprogramma’s aan boord van de Nube Gris. Druk op het knopje en de berekeningen rollen eruit :). Maar oppassen geblazen, ik kende een zeiler die verschillende weerprogramma’s gebruikte en altijd de beste uitkoos. Hij was een hele grote optimist of familie van struisvogels! Zelf gebruiken wij voor deze contreien de Wetterdienst. Wel, die voorspelde droog weer de hele dag en de wind Z, 3 a 4 bft. Maar zoals eerder dit jaar is er geen peil op te trekken. Net als een aantal dagen geleden, klopte er vandaag slechts de helft van de voorspellingen.

We hadden besloten om alles te zeilen en begonnen in de haven, al laverend naar buiten te zeilen. Dat ging daarna de eerste 3 uur heel goed met een goede gang. Je geniet dan echt. Alle trim in orde, een lichte duw of trek aan het roer en de boot luistert meteen. Bij een vlaag trekt hij meteen op en versnelt. Zo nu en dan planerend op een golf. Alleen geen voorspelde zon, en een grauw-sluierige hemel. Helaas kwam daar te snel een einde aan.

De wind ruimde naar het westen en werd vlagerig. Ik hoorde via de marifoon dat er een waarschuwing voor Texel gegeven werd voor harde wind. Een eind uit de buurt bij ons maar het zag er bij ons zo donker uit dat we net als Fred en Corrie een tweede rif staken. Even later kwamen de rukwinden en moest de motor aan om scherpzeilend koers te houden. Fred overlegde nog om uit te wijken naar Delfzijl vanwege de harde tegenwind. Dat had echter geen zin omdat het tij leegliep langs Borkum. De tegenstroom zou uren extra kosten. Na nader overleg hebben we daarom maar besloten verder te zeilen naar Lauwersoog. De wind kromp na verloop van tijd weer genoeg om toch een goede snelheid te houden, en we waren na 9 uur varen in Lauwersoog. Odin had ons wel even voor de aankomst ijverig nat gesproeid, zodat we alle pakken etc weer konden ophangen om te drogen. Maar de “hanestaartjes” na gedane zaken vergoedden veel (cocktails voor de kenners).

We vertrekken morgen naar Leeuwarden en sluiten misschien de tocht af in Enkhuizen met de anderen die niet mee hebben gedaan vanwege persoonlijke omstandigheden. De groeten aan iedereen en tot de volgende reis.

This entry was posted in 2010 Hamburg. Bookmark the permalink.

4 Responses to Norderney naar Lauwersoog

 1. Henk en Ineke says:

  Hallo Carla en Andre,
  Terwijl jullie aan het knokken waren om in Lauwersoog te komen hebben wij de tentjes voor Linda en de kinderen in Serooskerken opgezet, wij waren tot onze huid drijfnat. De terugtocht heeft jullie niet altijd meegezeten maar zo te lezen waren er ook hele mooie momenten. Leuk dat Bremen jullie zo goed bevallen is, nou we hopen jullie weer snel te ontmoeten. Jopie en Theo zijn ook weer terug uit Zweden evenals Sjaak en Elly die we vanavond nog ontmoet hebben. Jullie zijn welkom op mijn verjaardag hoor, maar wij begrijpen ook dat jullie weer wat rommel willen opruimen en de tuin wacht ook he Carla, maar als je zin hebt ben je welkom. Liefs, Henk en Ineke

 2. Welkom in Nederland Nube Gris, met een behouden thuiskomst.

  Douane formaliteiten, boot doorzoeken op kontrabande, verstekelingen, smokkel en meer van deze aktiviteiten op zee, je hoor er schrijft er niets over.
  Mijn vraag is: Alleen nu en dan een “Hanestaartje”, ja , ja?

 3. Marja says:

  Hoi CArla en Andre,
  Weer in het hollandse, geniet er maar van, we hopen jullie snel weer te zien.
  Jullie hebben een prachtige reis gemaakt, leuk om mee te lezen. Groeten en kus, Marja

 4. André en Lies says:

  Hoi Carla, André, Fred en Corrie,
  Met plezier jullie verslag gelezen. We liggen nu in Hamburg en daarom even gezocht op internet of we nog tips van jullie konden vinden over Hamburg. We waren hier nog nooit geweest. En ja hoor, klinkt allemaal gezellig. En dat kennen we van onze weken met Hanneke en Leo. Van hieruit begint ook onze terugreis wel via Glückstadt. En nou maar duimen voor goed weer. Groetjes van ons.